Sandviksvillan


Sandviksvillan (in swedish) or Hietalahden villa (in Finnish), is the place that we want to rent for the wedding reception. The picture above is taken this spring, so the trees are not yet blooming in the picture. But the place is very beautiful with a huge park surrounding it and it has a nice sea view. This is the place.

I am very, very nervous about getting the place, because they have a rule saying that you are not allowed to book it for next summer before earliest 1st September. And I've heard its very hard to get the date you want. But my mother and I have a plan. She will go there and I will call there!

Philipp and I have already decided that we would rather change the date of the wedding, than the place. But I am hoping, with all of my heart, that we will get our date! <3
A Sign

Last weekend when we wanted to show the place that we want to rent for the wedding party to Philipp's parents, we found a very funny sign on the way there. What a coincidence! Only a minor spellingmistake ;)


It must be a sign!Welcome!

Today - in one year - will hopefully, and most likely, be our weddingday. This is why we have chosen to publish this blog precisely today. Both of us will be updating and writing in this blog. But i am not yet quite sure how much we will reveal for the public before the wedding ;)

This day 2nd of July is a little bit special for us, since it is our anniversary. This year we are celebrating our 4th anniversary in Helsinki on a long weekend trip.


We wish you all very welcome to our wedding blog!


The countdown has begun...

Sara&Philipp.

StartUse the categories at the top of the page to browse the blog!


Använd kategorierna uppe i sidan för att klicka dig fram på bloggen!

Wedding Reception

After the ceremony in the Korsholms Kyrka, the reception will be held at the Sandviksvilla. We will offer food, drinks and entratainment. Later we will also have live music.

If you wish to hold a speech or other program during the reception, please contact the bridesmaid Maritza: phone: 046-5606283 or by e-mail.

Information om bussenBara 11 dagar kvar nu. Och jag måste erkänna att jag börjar bli lite nervös... ;)

Jag vill påminna alla dem som kommer att åka med bussen till kyrkan att den kommer att gå från Radisson Blu klockan 15:15 på lördagen den 9:e juli. Efter vigseln fortsätter den sedan till Sandviksvillan.1 månad kvarIdag är det den 9:e juni. Bara en månad kvar alltså. Det är mycket hett i Vasa för tillfället, nästan 30 grader i skuggan och jag har simmar för första gången i sommar!

Idag är också sista OSA dagen för de finländska gästerna, och vi har fortfarande en hel del obesvarande inbjudningar. Om du nu känner dig träffad så skulle vi väldigt mycket upskatta ett svar. Det hjälper oss otroligt mycket i vår planering framöver.

Annars har vi allt ganska bra under kontroll. Vårt stora problem är bröllopsbilen. Det är tydligen helt omöjligt att hitta en fin bil i Vasa. Jag har kontaktat några fler företag idag, men det ser verkligen inte bra ut... Vad gör andra brudpar i Vasa?

Igår hade jag min första träff med sömmerskan. Hon kommer att ändra några småsaker på min klänning, den är nämligen lite för lång och stor. Nästa gång ska vi träffas en vecka före bröllopet och då hoppas jag att den ska passa perfekt. Jag har också testat bröllopsfrisyr, smink och naglar denhär veckan och jag är mer än nöjd med allt!


58 dagar

(Ursprungligen publicerat på engelska den 12.5.2011, länk)Bara 58 dagar kvar till den stora dagen. Tiden går så fort! Det är fortarande nästan en månad kvar av OSA, men om ni redan nu vet att ni kan komma eller inte kan komma så hjälper det oss naturligtvis massor i planeringen om ni meddelar redan nu! :)

Jag har idag uppdaterar alla kategorier här på hemsidan, kolla bland annat in den nya kategorin "Att göra i Vasa",  och den uppdaterade kategorin "Bröllopsfölje", där ni kan se bröllopsföljet och även läsa om hur jag har lärt känna mina tärnor!Brudgummen

(ursprungligen publicerad på engelska, 25.4.2011, länk)På lördag hade vi bokat tid till Boutique Beauty för att pröva ut plastrong och väst till Philipp. Vi hade inte alltför höga förväntningar, eftersom vi inte hade hittat något på vår resa till Berlin för några veckor sedan. Men det visade sig att Boutique Beauty hade ett riktigt bra urval.

Västen måste ändras lite, eftersom den var lite för stor, men det går lätt att fixa! Jag gillar verkligen Boutique Beauty! De har väldigt bra service, och själva butiken är så otroligt vacker, fylld av ännu vackrare klänningar!

Jag passade också på att köpa min slöja, den hade nämligen kommit nu. Jag vågar nästan påstå att bådas utstyrslar för bröllopsdagen är helt klara nu!P.s. ni kommer inte att få se någon liknande bild på mig här på bloggen, men vi kom fram till att det inte är farligt att visa upp Philipps klädsel ;)

17 veckor kvar

(ursprungligen publicerad på engelska, 12.3.2011, länk)


bilder: weheartit

 

Vi har skickat ut inbjudningarna denna vecka! Jag har hört att många redan har fått sina inbjudningar. Spännande! Då vi är helt säkra på at alla har fått sina inbjudningar, så tänkte jag nog visa dem här på bloggen. Men än så länge får ni nöja er med att titta på kuverten. Här.

 

Igår hade vi möte med vår cateringfirma. Egentligen hade vi helt andra planer, men det blev inte riktigt som vi tänkt, så vi blev tvungna att ringa runt i Vasa denna vecka på jakt efter en ny. Det visade sig att många redan var fullbokade eftersom vi väntat så länge på den där offerten vi aldrig fick. Men nu har vi alla fall lyckats boka en cateringfirma som vi båda är mycket nöjda med! Vi väntar dock ännu på offerten!

 

Igår var jag även till Boutique Beauty för att pröva min bröllopsklänning igen. Jag var ute efter skor och accesoarer. Ett par skor och en tiara hittade jag, men slöjan jag ville ha fanns tyvärr inte i lager.

 

Idag har jag och Philipp varit vid Salkari och beställt min ring! Den är helt underbart. Så vacker!

 

Det har med andra ord varit en riktigt produktiv vecka!


 

 

 

 

p.s. Denna vecka ska vi uppdatera bloggen med inkvarteringsalternativ och resemöjligheter.


Vi har fått mycket gjort

(ursprungligen publicerat på engelska, 9.2.2011, länk)

Det är underbart när man börjar inse att bröllopsplaneringen verkligen leder någonstans. Vi har fått mycket gjort sedan jag senast uppdatera bloggen.

Floristen - check!
Jag bokade florist igår. Jag tror mig dessutom veta vad jag vill ha i min bukett. Nu behöver jag bara bestämma färgerna. Hur i allsindar ska jag kunna bestämma mig? Det finns så många olika nyanser av vitt ;) Det viktigaste just nu är i alla fall att floristen är bokad. Jag kan ännu ändra mig angående blommorna tusen gånger (enligt floristen!).

Präst och kantor - check!
Vi har också hunnit boka präst och kantor. Prästen kan inte flytande tyska (enligt henne själv), men hon kan ändå läsa något på tyska. Vi tyckte både två att hon verkade väldigt trevlig, så vi bestämde oss för att boka henne ändå.

Inbjudningarna - under arbete!
Inbjudningarna är nästa färdiga. Jag lovar att visa upp dem här sedan när de har blivit skickade. Men än så länge är designen hemlig!Bröllopsplanering

(ursprungligen publicerat på engelska 18.1.2010, länk)

Vi är i full fart med bröllopsplaneringen. Vi har faktiskt fått riktigt mycket gjort redan!

Klänning - check!
Kostym - check!
Festplats - check!
Kyrka - check!
Fotografer - check!
Band - check!
Inbjudningar - beställda


Vi kommer att nämna vår bröllopshemsida i inbjudningarna som kommer att skickas ut någon gång i februari. Från och med då kommer bloggen alltså att uppdateras lite flitigare. Vi kommer troligtvis att uppdatera resemöjligheter och inkvarteringsmöjligheter så fort som möjligt.

Datumet

(ursprungligen publicerat på engelska, 1.9.2010, länk)

Det har varit tyst i bloggen nu ett tag. Orsaken till det har varit att vi bara gått omkring och väntat på att få boka festplatsen. Den 1:a september, det vill säga idag, fick vi äntligen boka Sandviksvillan. Vi har alltså fått ett definitivt datum idag! :)

Nästa sommar kommer vi att gifta oss den 9:e juli!

Tidigare nämnde jag ju att vårt datum är den 2:a juli, men tyvärr kunde vi inte få just det datumet på grund av att Vasa stad redan hade bokat det åt sig själva. Jag medger att jag är lite besviken. Men jag måste nog bara vänja mig vid tanke på ett nytt datum. Jag är helt säker på att den 9:e juli kommer att bli precis lika bra, om inte bättre för vårt bröllop. Jag måste bara vänja mig! Det viktigaste är ju ändå att vi gifter oss.

Mamma var den som gick till Vasa stads kontor för att boka villan, och fastän hon vad där över 1 timme före de öppnade var hon ändå bara 4:e i kö. Lyckligtvis ville ingen av de tre som var före henne ha ett datum i början på juli.

Bloggen kommer att bli lite mera aktiv nu när vi verkligen kan börja planera! <3


Bröllopsinformation

Bussen kommer att starta från Radisson Blu klockan 15:15 den 9.e juli. Efter vigseln fortsätter bussen till bröllopsfesten vid Sandviksvillan.


Vägbeskrivning från Korsholms Kyrka till Sandviksvillan:

Visa Korsholms kyrka - Sandviksvillan på en större karta

ResmöjligheterMed flyg till Vasa:

Det snabbaste sättet att ta sig till Vasa, Finland är troligtvis med flyg. Vasa flygfält ligger ungefär 15 minuter med bil utanför staden, och en taxi kostar 20-25 euro. Om det passar vår tidtabell kan vi naturligtvis även komma och hämta er från flygfältet.

Flygbolag som flyger till Vasa:

·         SAS (http://www.flysas.com)

·         Finnair (http://www.finnair.fi)

·         Blue1 (http://www.blue1.com)

·         Air Baltic (http://www.airbaltic.com)

 


Med flyg till Helsingfors:

Man kan även flyga till Helsingfors för att sedan ta tåget eller hyra en bil till Vasa. En tur-biljett med tåg till Vasa kostar cirka 50€. Tågresan tar mellan 4 och 6 timmar, beroende på vilket tåg man tar.Med flyg till Tammerfors:

Man kan även flyga till Tammerfors med Ryanair (www.ryanair.com). Tåget från Tammerfors till Vasa tar ungefär 3 timmar och kostar cirka 40 euro. 

 

 


BIL OCH BÅT:Med båt:


Om man tar båten till Finland anländer man troligtvis antingen till Helsingfors eller Åbo. T.ex. TallinkSilja (www.tallinksilja.fi) eller Finnlines (www.finnlines.com), VikingLine (www.vikingline.fi) har stora fartyg som åker regelbundet.


Från både Helsingfors och Åbo kan man antingen ta tåget eller hyra en bil till Vasa. 


Att göra i Vasa

Vasa en är en sommarstad, och förhoppningsvis kommer ni att få uppleva staden då den är som allra vackrast. Det är grönt, skönt och soligt. Nedan har vi några små tips på vad ni kan uppleva i staden i juli.

Om ni är intresserade av någon aktivitet nedan, ta kontakt med oss. Om ni vill kanske vi till och med följer med er på ett litet äventyr. Eftersom Sara jobbar på turistinformationen för världarvet Kvarken, kan hon också naturligvtis ordna diverse båtturer och guidade rundturer, paddlingsturer, naturstigar, vandringsleder med mera i UNESCO's världsarv Kvarken utöver det som nämns här. Ta kontakt!

Vid vackert väder:


Jannes Saloon
En båttur ut till Jannes Saloon i Vasa skärgård.

Under resan görs ett uppehåll en dryg timme på Granskär, där det finns möjlighet att inta en måltid eller dricka en öl på terrassen. Det går två turer per dag ut till Granskär. En klockan 12 och en klockan 15:30. Hela turen tar 3 timmar. Pris: 15 euro för vuxna, 13 euro för pensionärer och barn under 12 år 7 euro. Båtturen startar från inre Hamnen i Vasa.

Världsarvskryssningar
Replot/Vasa skärgård


En liten kryssning i Replot och Vasa skärdgård. Avgång onsdagar och lördagar klockan 14.00 vid Berny's invid Replotbron. Turen tar cirka 2 timmar. Pris: 15 euro/pers, pens 13 euro, barn under 7 år 7,50 euro.

Datum som kunde passa bröllopsgästerna. (Fler datum finns!)
ons 6 juli
ons 13 juli

Valsörarna

En kryssning ut till Valsörarna är en speciell upplevelse. Avfärd från Björköby/Svedjehamn klockan 11 och hemkomst ca kl. 15:30. Pris 49 euro/pers. I priset ingår kryssning, guidad vandring, kaffe och fisksmörgås.

Datum som kunde passa bröllopsgästerna. (Fler datum finns!)
tis 5 juli
tors 7 juli
tis 12 juliStrampen och Faros

För den som inte vill ge sig ut på större äventyr kanske det också räcker att bara äta lunch eller kanske ta sig en öl på sommarestaurangerna Strampen eller Faros vid inre hamnen i Vasa.


Vid lite sämre väder:


Naturligtvis kan allt det ovan nämnda även göras på lite mindre vackra dagar, men det är nog snäppet bättre om solen lyser.

- Om man vill vistas inomhus, har Vasa många olika muséer att bjuda på. T.ex. Kuntsi vid inre hamnen, eller kvarkens naturcentrum Terranova.

- Ett besök till Gamla Vasa och ruinerna lönar sig också.

- En bra idé kan också vara t.ex. en privat guidad rundtur i Vasa. Finns det många intresserade blir det dessutom bara några euro per person. Ta kontakt med Sara!
Aktivitäten in Vasa

Vasa ist eine Sommerstadt und wir hoffen, dass ihr in der Lage sein werden die Stadt von ihrer schönsten Seite zu erleben. Sonnig! Auf dieser Seite haben wir ein paar Tipps für Aktivitäten für einen schönen Sommertag im Juli zusammengestellt.

 

Falls ihr an den Aktivitäten Interesse habt, meldet euch bei uns. Falls es passt können wir gerne zusammen etwas unternehmen. Sara arbeitet außerdem in der Touristeninformation in dem Weltnaturerbe Kvarken Schären. Sie kann zusätzlich Boottouren, Wandertouren und alle weiteren Aktivitäten empfehlen und organisieren. Meldet euch einfach.

 

Bei schönen und sonnigen Wetter:

 

Jannes Saloon

Eine Boottour zu Jannes Saloon in die Schären von Vasa.

 

Bei der Tour hat man etwa eine Stunde Aufenthalt auf der Insel Granskär, wo man eine kleine Mahlzeit oder kühle Getränke auf der Terrasse genießen kann. Das Boot fährt zweimal täglich vom Hafen in der nähe des Zentrums von Vasa. Die Abfahrtszeiten sind 12 Uhr und 13:30. Die Tour dauert etwa 3 Stunden und kostet 15 Euro für Erwachsene, 13 Euro für Senioren und 7 Euro für Kinder unter 12 Jahren.

 

Bootstouren im Weltnaturerbe

Replot/Vasa Schären

 

Eine kleine Bootstours durch die Schären von Replot und Vasa. Mittwochs und Samstags startet die Tour um 14:00 Uhr von Bernys Restaurant an der Brücke nach Replot. Die Tour dauert etwa 2 Stunden und kostet 15 Euro für Erwachsene, 13 Euro für Senioren und 7,50 Euro für Kinder unter 7 Jahren.

 

Termine um die Hochzeit sind unter Anderem

Mittwoch 6. Juli

Mittwoch 13. Juli

 

Valsörarna

 

Eine Tour zu der Insel Valsörarna ist eine außergewöhnliche Aktivität. Das Boot verlässt Björköby/Svedjehamn um 11 Uhr und erreicht den Hafen wieder um 15:30 Uhr. Die Tour kostet 49 Euro pro Person. In dem Preis ist neben der Tour eine geführte Wanderung auf der Insel, Kaffee und Sandwiches enthalten. Für mehr Informationen über die Insel klick hier.

 

Termine die für unsere Gäste passend sind.

Dienstag 5. Juli

Donnerstag 7. Juli

Dienstag 12. Juli

 

Strampen und Faros

 

Für Gäste die es etwas entspannter angehen lassen wollen empfehlen wir die Sommerrestaurants Strampen und Faros im Hafen von Vasa. Sie bieten sich an um eine kleine Mahlzeit zu sich zu nehmen oder auch nur ein kaltes Bier zu genießen.

Bei nicht so schönem Wetter:

 

Natürlich sind alle genannten Aktivitäten auch bei Regen möglich. Allerdings sind die Touren bei Sonne definitiv schöner.

 

- Vasa bietet eine Vielzahl an Museen. Unter Anderem das Kunstmuseum Kuntsi im Hafen von Vasa oder das Naturzentrum Terranova.

 

- Auch ein Besuch des alten Vasas ist empfehlenswert. (Besonders mit einer Führung)

 

- Führung in Vasa werden jeden Tag auf spezielle Buchung angeboten (auch auf Deutsch). Falls mehrere unserer Gäste Interesse an einer Tour haben kostet diese nur wenige Euro pro Person. Bei Interesse sagt Sara bescheid.To do in Vasa

Vasa is a summer city, and hopefully you will be able to enjoy the city when it is at its best. Sunny and lovely! Below we have gathered a few tips on what you can do to enjoy a summer day in July.

If you are intrested in any of the activities below, please contact us! If you wish, we can join you on your little adventure. Sara is also working at the tourist information at the world heritage Kvarken Archipelago. And she can of course also offer you additional boat tours, kayak tours, nature trails, and everything else within the UNESCO world heritage. Additionally to what is mentioned below. Just contact us!

At nice and sunny weather:


Jannes Saloon
A boat trip to Jannes Saloon in the archipelago of Vasa.

During the trip you will stay at the Granskär island for about an hours, where you can enjoy a meal or just drink a beer on the terrace. The boat takes off twice a day from the inner harbor in Vasa. One at 12 o clock and one at 3:30 PM. The full trip will last about 3 hours. Price: 15 euros for adults, 13 for seniors, 7 euros for kids under 12.

World Heritage CruisesReplot/Vasa archipelago


A little cruise in the Replot and Vasa archipelago. On Wednesdays and Saturdays at 2 PM. The cruise leaves from the Restaurant Berny's at the Replot bridge. The cruise lasts for about 2 hours. Price: 15 euros adults, 13 euros for seniors and 7,50 euros for kids under 7.

Dates that would suit the wedding guests. (More dates exist)
Wednesday 6th July
Wednesday 13th July

Valsörarna

A cruise out to the Valsörarna islands is a very special trip. The cruise leaves from Björköby/Svedjehamn at 11, and will be back around 3:30 PM. Price: 49 euros/person. The price includes the cruise, a guided little walk on the island, coffee and a sandwich. Read more about the Valsörarna Islands here.

Dates that would suit the wedding guests. (More dates exist)
Tuesday 5th July
Thursday 7th July
Tuesday 12th JulyStrampen and Faros

For the guests that want to take it a bit more easy we would recommend a lunch or beer at the summer restaurants Strampen or Faros in the inner harbor of Vasa.
At "not-so-nice"
weather:

Of course you can do all of the above mentioned activities at rainy days, but they are slightly nicer if the sun is shining.

- If you wish to stay inside, Vasa has many museums you can visit. For example the art museum Kuntsi in the inner harbor of Vasa, or the nature center Terranova.

- A visit to the old Vasa and the ruins is also a nice experience. (Even better with a guide!)'

- Another good idea would also be a guided tour in Vasa. If there are many interested it would only cost a few euros per person. Contact Sara!


58 Tage

(Original in Englisch, 12.5.2011, Link)Die Zeit vergeht wie im Fluge. Nur noch 58 Tage! Die Anmeldefrist für die Deutschen Gäste ist bereits abgelaufen, daher möchten wir euch bitten die Anmeldung so schnell wie möglich nachzuholen, falls noch nicht geschehen. Wir benötigen diese Informationen für unsere weitere Planung.

 

Wir haben einige Kategorien mit neuen Inhalten gefüllt wie zum Beispiel “Aktivitäten in Vasa” und “Hochzeitsgesellschaft”, wo ihr euch über Saras Brautjungfern und meine Bestmen informieren können.

 


Inkvarteringsmöjligheter

På denna sida har vi samlat en del hotell som finns i Vasa centrum. Vi rekommenderar varmt Hotel Astor som erbjuder våra bröllopsgäster ett specialerbjudande då man uppger "bröllopsgäst" vid bokningen! Nedan finns kort informationen om hotellen, prisinformation samt länkar till hotellens hemsidor och Tripadvisor-sidor, där man kan läsa om mera om hotellen!

 


 

Hotel Astor

För bröllopsgäster som behöver logi är Hotel Astor ett mycket bra alternativ! Hotellet har 42 högklassiga rum och ligger i centrum av Vasa, ½ minut från tågstationen och bara några minuter ifrån Centrum. Hotellet är även rankat nummer 1 i Vasa på Tripadvisor.

 

 

Vi har ordnat så att våra bröllopsgäster får ett förmånligare pris om de bokar Hotel Astor. Uppge koden ”bröllopsgäst” vid bokningen!

 

Dubbelrum från 45 euro/person

Enkelrum 80 euro/natt

 
Radisson Blu


Ett annat mycket centralt hotell är Radisson Blu. Det ligger cirka 2 minuter från Vasa torg och 2 minuter från Tågstationen. Priserna ligger runt 100 euro per natt för ett dubbelrum. Rankat nummer 2 av hotellen i på Tripadvisor.

 


 

 


 


Sokos Hotel Vaakuna

 

Sokos Hotel Vakuuna ligger precis vid Vasa torg. Priset på ett dubbelrum ligger från 80 euro per natt och uppåt. Hotellet är rankat 4:e i Vasa på Tripadvisor.

 

 

 


 

 

Hotel Kantarellis

 

Hotel Kantarellis ligger nära tågstationen, några minuters gångavstånd från Vasa torg. Hotellet är nytt, öppnat i slutet av 2009. Dubbelrum från 120 euro per natt. Rankat nummer 1 i Vasa bland Bed & Breakfests på Tripadvisor.

 

 

 


 

Omenahotelli

 

Omenahotelli är antagligen det förmånligaste hotellet i Vasa centrum. Ett hotellrum för 1-4 personer ligger runt 50 euro per natt, men då ingår inte heller någon frukost. På Omenahotelli finns ingen personal, utan man checkar in genom att ange en kod som man får när man bokar. Även Omenahotelli ligger nära tågstationen i Vasa med bara några minuters gångväg till Vasa torg. Omenahotelli på Tripadvisor.

 

 

 


 

 

Det finns även ett antal hostels och vandrarhem utanför centrum. Om ni vill ha mera information om dessa kan ni gärna be oss om mera information!

 


Der Bräutigam
Am Samstagen waren wir bei Boutique Beauty in Vasa um für mich eine Weste und ein Plastron zu kaufen. Wir waren nicht wiirklich überzeugt, dass wir etwas finden würden, weil wir schon in Berlin nichts gefunden haben. Aber sie hatten eine relativ gute Auswahl und wir haben tatsächlich etwas gefunden. Allerdings werden wir es nur ausleihen. Die Frage ist natürlich, wie oft man so etwas wirklich tragen würde.

Die Weste muss etwas geändert werden, weil sie gerade unter den Armen etwas zu gross ist, aber das ist kein Problem. Guter Service für eine ausgeliehene Weste.

Sara hat gleichzeitig noch ihren Schleier gekauft. Bisher hatten sie den Schleier nie auf Lager. Jetzt sollten beide Outfits so gut wie fertig sein. Sehr schön.
Noch 17 Wochen

(Original in Englisch, 12.3.2011, Link)

pictures: weheartit

 

Die Einladungen sind verschickt! Und von einigen haben wir schon gehört, dass sie auch angekommen sind. Aufregend! Wenn wir sicher sind, dass alle ihre Einladungen bekommen haben, werden wir die Einladung auch hier zeigen. Im Moment gibt es aber nur die Briefumschläge zu sehen. Hier.

Gestern hatten wir ein Meeting mit einem möglichen Caterer, weil unsere eigentlichen Pläne nicht möglich waren. Viele Caterer in Vasa waren bereits ausgebucht, weil wir zu lange gewartet haben. Aber jetzt haben wir einen Caterer gefunden mit dem wir sehr zufrieden sind. Allerdings warten wir noch auf das offizielle Angebot.

Gestern hatte Sara mal wieder eine Anprobe für ihr Hochzeitskleid. Sie hat passende Schuhe und eine Tiara gefunden. Der Schleier war leider nicht auf Lager.

Heute waren wir beim Juwelier und haben den Ring bestellt!

Eine erfolgreiche Woche geht zu Ende!

 

 

 

 Check, check und check

(Original in Englisch, 9.2.2011, Link)


Es ist schön zu sehen, dass die Planung voran geht. Seit dem letzten Beitrag hat sich einiges getan.


Florist - check!
Gestern hat Sara mit dem Floristen gesprochen und für unsere Hochzeit Blumen bzw. die verschiedenen Bouquets bestellt. Jetzt muss sie "nur" noch entscheiden Welche Farben sie möchte. Ob dafür 4 Monate reichen? :)


Pastor und Kantor - check!
Wir haben auch endlich unseren Pastor und Kantor gebucht. Der Pastor oder besser die Pastorin spricht zwar nicht fließend Deutsch, aber hat angeboten einige Teile abzulesen. Wir beide fanden sie sehr nett und sympathisch und haben sie daher gebucht.

Einladungen - in Arbeit!
Die Einladungen sind ebenfalls fast fertig. Wir werden sie nachdem wir sie verschickt haben zeigen, aber momentan sind sie noch geheim

Das Datum

(Original in Englisch, 1.9.2010, Link)


Der Blog war bisher sehr ruhig, weil wir unser Datum nicht bestätigen konnte. Heute, am ersten September, konnten wir endlich den Ort für die Hochzeitsfeier mieten. Daher hier das offizielle Datum:

 

Wir werden im nächsten Sommer am 9. Juli heiraten!Eigentlich war ja der 2. Juli geplant aber leider war dieses Datum nicht möglich, weil die Stadt selber die Villa gebucht hat. Wir sind natürlich etwas enttäuscht aber ich denke in ein paar Tagen oder Wochen wird es keinen Unterschied mehr machen. Jetzt müssen wir nur noch auf einen schönen Sommer und super Wetter hoffen.


Saras Mutter war letztendlich diejenige die es geschafft hat die Villa zu buchen. Sie war über eine Stunde vor der Öffnung vor Ort und als 4. in der Reihe. Zum Glück wollte niemand Anfang Juli.

 

Jetzt können wir aktiver werden und wirklich Anfangen zu planen.

Die Hochzeitsplanung

(Original in Englisch, 18.1.2011, Link)

Die Hochzeitsplanung
läuft auf vollen Touren. Wir konnten schon relativ viel abhaken.

Hochzeitskleid- check!
Anzug - check!
Ort für die Feier - check!
Kirche - check!
Photograph - check!
Band - check!
Einladungen – bestellt


Wir werden den Blog natürlich in den Einladungen bekannt geben. Deswegen werden wir jetzt in der näheren Zukunft mehr und mehr Informationen hier schreiben.

Sandviks Villa

(Original in Englisch, 15.7.2010, Link)

Sandviksvillan (in Schwedisch) oder Hietalahden villa (in Finnisch) ist unserer Wunschort für die Hochzeitsfeier. Das Bild zeigt die Villa im Frühling, so dass es noch nicht so grün ist wie es im Sommer sein wird. Der Ort jedenfalls wunderschön mit einem Park und Meerblick.

 

Leider ist dieser Platz natürlich sehr beliebt und wir hoffen ihn mieten zu können. Allerdings ist das erst ab dem ersten September möglich. Wir werden es vor Ort (danke K.) und per Telefon versuchen. Drückt die Daumen.

 

Wir haben uns entschieden lieber das Datum als den Ort zu wechseln. Es heißt ja immer „Location, location, location“ ;)

 
Festplats Sandviksvillan

(ursprungligen publicerat på engelska, 15.7.2010, länk)

Sandviksvillan är stället vi drömmer om att få fira vårt bröllop vid. Fotot är taget på våren, då ingenting ännu blommade. Men stället är verkligen underbart vackert och dessutom omgivet av en stor park. Villan har också en härlig havsutsikt. Sandviksvillan är definitivt vårt ställe!

Jag är väldigt nervös inför bokningen eftersom man inte får boka villan förrän tidigast den 1:a september. Det lär vara svårt att få det datumet man tänkt sig. Man får ta vad man får! Mamma och jag har i alla fall en plan. Vi ska attackera från två håll; Jag ska ringa och mamma går dit.

Philipp och ja har ändå redan bestämt oss att vi hellre byter datumet än ställe. Jag hoppas ändå av hela mitt hjärta att vi får vårt datum. <3


Allgemeine Hochzeitsinformationen

Der Bus fährt von dem Hotel Radisson Blu um 15:15.


Die Wegbeschreibung von der Kirche zu Sandviksvillan:


Korsholms kyrka - Sandviksvillan - Go to google maps

Ein Zeichen

Letztes Wochenende wollten wir den Ort der Hochzeitsfeier meinen Eltern zeigen. Auf dem Weg dorthin fanden wir ein lustiges Schild auf dem Weg. Was ein Zufall! Nur ein kleiner Rechtschreibfehler ;)Das muss ein Zeichen sein!

Herzlich Willkommen!

(Original in Englisch, 2.7.2010, Link)


Heute – in einem Jahr - werden wir wahrscheinlich heiraten. Deswegen haben wir uns entschieden diesen Blog heute zu starten. Hier werden wir Informationen und Updates zu unserer Hochzeit geben. Mal schauen wie viel der eigentlichen Planung wir verraten :)

 

Wir planen am 2. Juli zu heiraten, weil wir an diesem Tag unser 5-jähriges Jubiläum feiern.

 

Der Countdown und Stress hat begonnen …

Sara&Philipp.

Unterbringungsmöglichkeiten

Auf dieser Seite haben wir einige Informationen über Hotels im Zentrum von Vaasa zusammengestellt. Wir empfehlen das Hotel Astor mit dem wir einen Vorzugspreis für unsere Hochzeitsgäste ausgehandelt haben.

 

Weiter unten findet Ihr Informationen über die Hotels, Preise und Links zu den Hotel und „tripadvisor“ Webseiten. Alle hier vorgestellten Hotels befinden sich innerhalb von 2-3 Minuten vom Bahnhof und der Abfahrtsstelle des Busses.

 


 

Hotel Astor

 

Wir empfehlen Hotel Astor für alle unsere Gäste. Das Hotel hat 42 sehr schöne Zimmer (die meisten inklusive eigener Sauna). Es liegt im Zentrum von Vaasa und nur ½ Minute Fußweg entfernt vom Bahnhof und ein paar Minuten entfernt vom Marktplatz. Das Hotel wird von Tripadvisor als Nummer 1 Hotel in Vaasa eingestuft.

 

 

 

Um den Vorzugspreis zu erhalten ist eine Online Buchung leider nicht möglich. Die Buchung kann nur telefonisch oder per E-Mail (astor@astorvaasa.com) erfolgen. Falls Probleme bei der Buchung (zum Beispiel Englisch) existieren. Sagt einfach Gisela bei der Anmeldung Bescheid und wir werden uns darum kümmern.


 

Doppelzimmer für 45 €/Person

Einzelzimmer für 80€/Nacht

 
Radisson Blu


 

Ein weiteres zentrales Hotel ist das Radisson Blu. Es liegt etwa 2 Minuten entfernt von Bahnhof und Marktplatz. Der Preis für ein Doppelzimmer beträgt pro Nacht etwa 100€. Tripadvisor stuft dieses Hotel auf Platz Nummer 2 ein.

 


 

 


 


Sokos Hotel Vaakuna

 

Sokos Hotel Vakuuna liegt direkt am Marktplatz von Vaasa. Der Preis für ein Doppelzimmer beträgt 80€ pro Nacht. Es wurde auf Platz 4 von Tripadvisor eingestuft.

 

 

 

 


 

 

Hotel Kantarellis

 

Das Hotel Kantarellis liegt direkt am Bahnhof und nur wenige Minuten vom Marktplatz entfernt. Das Hotel wurde 2009 fertiggestellt und eröffnet. Die Preise für Doppelzimmer starten bei 120€ pro Nacht. Es wurde von Tripadvisor als bestes Hotel in der Kategorie Bed & Breakfast eingestuft.

 

 

 

 


 

Omenahotelli

 

Omenahotelli ist die günstigste Alternative im Zentrum von Vaasa. Ein Zimmer für 1-4 Personen kostet etwa 50€ pro Nacht. Allerdings sollte beachtet werden, dass im Gegensatz zu den anderen Hotels kein Frühstück inklusive ist. Das Hotel besitzt keine Rezeption. Der Check-In erfolgt mit einem Code, den man bei der Buchung erhält. Das Hotel liegt ebenfalls in der direkten Nachbarschaft des Bahnhofs und nicht weit vom Marktplatz entfernt. Hier einige zusätzliche Informationen von Tripadvisor.

 

 

 

 Weitere Möglichkeiten

Weitere Hotels außerhalb des Stadtzentrums sind natürlich ebenfalls verfügbar. Falls Ihr weitere Informationen benötigt, schreibt uns eure Fragen hier als Kommentar oder schickt uns eine kurze Mail.

Anreisemöglichkeiten


ANREISE MIT FLUGZEUG:
Flug nach Vaasa:

Es ist möglich nach Vaasa zu fliegen, allerdings nur mit mind. einem Zwischenstop (z.b. in Helsinki, Stockholm oder Riga). Der Flughafen in Vaasa liegt etwa 15 Minuten ausserhalb der Stadt und ein Taxi kostet etwa 20-25 Euro. Wenn es zeitlich passt ist es auch möglich, dass wir Euch vom Flughafen abholen. Vier Fluggesellschaften fliegen nach Vaasa. Dies sind:

 

 

·         SAS (http://www.flysas.com/de/de/)

·         Finnair (http://www.finnair.de)

·         Blue1 (http://www.blue1.com/de/de/)

·         Air Baltic (http://www.airbaltic.de)

 

 

SAS und Blue1 gehören zusammen und haben die gleichen Verbindungen. Blue1 ist hierbei die wesentlich günstigere Alternative. Beide fliegen zum Beispiel von Düsseldorf oder Bremen.

 

 

Finnair fliegt unter Anderem vom Köln via Helsinki nach Vaasa. Ist allerdings relativ teuer (normalerweise etwas über 300€ pro Person).

 

 

AirBaltic ist wahrscheinlich die günstigste Alternative und fliegt unter Anderem von Düsseldorf. Aber Achtung: Wir haben es schon häufiger erlebt, dass Flüge ohne ersichtlichen Grund gestrichen wurden.

 

 


 

 

Flug nach Helsinki:

Alle größeren Fluglinien fliegen nach Helsinki. Beispielsweise Air Berlin (http://www.airberlin.de) von Münster über Berlin. Von Helsinki sind es noch etwa 5 Stunden nach Vaasa die entweder mit einem Mietwagen (alle üblichen Mietwagenfirmen wie Sixt, Europcar und Avis sind am Flughafen vertreten und der Wagen kann vorher online gebucht werden) oder per Zug zurückgelegt werden können. Vom Flughafen gibt es einen Bus der direkt zum Bahnhof fährt. Der Zug kann entweder am Bahnhof oder online gebucht werden. Auch die Fahrzeiten können online unter http://www.vr.fi/en/index.html (in Englisch) überprüft werden. Mit dem Zug ist einmal Umsteigen in Seinäjoki notwendig und es kostet etwas über 50€ pro Weg pro Person. Die meisten Hotels in Vaasa (u.a. Astor, Kantarellis und Radison) befinden sich innerhalb von 5 Minuten Fußweg vom Bahnhof.

 

 


 

 

Flug nach Tampere:

Mit RyanAir (http://www.ryanair.de) ist es möglich von Bremen und Frankfurt/Hahn nach Tampere zu fliegen. Von Tampere gelten die gleichen Möglichkeiten wie von Helsinki, allerdings ist der Weg nur etwa 3 Stunden. Als Mietwagen bietet sich hier Hertz an, da sie sich direkt im RyanAir Terminal befinden. Auch hier ist eine Busverbindung zum Bahnhof eingerichtet und der Zug (ebenfalls mit Umsteigen in Seinäjoki) kostet um 40€.

 

 


 

 

 

ANREISE MIT AUTO UND FÄHRE:Fähre nach Helsinki:

Unter Anderem von Travemünde und Rostock sind Fähren nach Helsinki verfügbar. Von Rostock nach Helsinki sind beispielsweise die Fähren von Tallink Silja (http://www.tallinksilja.de/) möglich. Die Fahrt dauert etwa 1,5 Tage (2 Nächste und 1 Tag). Von Travemünde nach Helsinki kann unter Anderem Finnlines (http://www.finnlines.com/) benutzt werden. Die Fahrt von Helsinki nach Vaasa mit dem Auto dauert etwa 5 Stunden.

 

 


 

 

Fähre nach Turku:

Die zweite Möglichkeit mit der Fähre nach Finnland zu kommen ist von Stockholm nach Turke. Die Fährfahrt dauert etwa eine Nacht (Abfahrt abends, Ankunft am nächsten Morgen). Zwei Firmen, die diese Fahrt anbieten sind Viking Line (http://www.vikingline.de) und Tallink Silja (http://www.tallinksilja.de/).

 

 


 

 

 

Allgemeine Reisehinweise:

 

Wenn Ihr in Finnland mit dem Auto unterwegs seid, haltet euch an die Tempolimits. Besonders auf den Strecken Tampere-Vaasa und Turku-Pori findet man alle 2-3 Kilometer eine Blitze. Und geblitzt werden ist hier richtig teuer. Das Ganze wird in Tagessätzen abgerechnet und kann somit schnell für ein paar Km/H mehrere Hundert Euro kosten.

 

 

 


Vigseln

Vigseln börjar klocka 16:00 i Korsholms Kyrka.


Det kommer att gå en buss från Vasa centrum cirka klockan 15:15 mot Korsholms Kyrka, och efter vigseln därifrån till festplatsen. Meddela i samband med OSA om ni önskar åka med!Korsholms Kyrka
i Gamla Vasa byggdes år 1775 och var ursprungligen hovrättsbyggnad. Efter Vasa stads brand år 1852 inrättades den till kyrka år 1863 och ersatte då den förstörda gråstenskyrkan Sankta Maria från 1300-talet. Den nuvarande kyrkan har innemot 900 sittplatser.


Traveling to Vasa


Flying to Vaasa:

Probably the fastes way to reach Vasa is by airplane. The airport is located about 15 minuted outside of the city, and a taxi will cost about 20-25 euros. As long as it fits our schedule we will of course be happy to pick you up personally from the airport.

The companies flying to Vasa are:

·         SAS (http://www.flysas.com)

·         Finnair (http://www.finnair.fi)

·         Blue1 (http://www.blue1.com)

·         Air Baltic (http://www.airbaltic.com)

 

 

 

Flying to Helsinki:

It is also possible to fly to Helsinki and take a train or rental car to Vaasa. A one-way ticket with the train for an adult from Helsinki to Vasa is about 50 €. The trainride takes about 4-6 hours, depending on your connections.

 

Flying to Tampere:

Another option is to fly with Ryanair (www.ryainair.com) to Tampere. A trainride from Tampere to Vaasa takes about 3 hours, and will cost about 40 euros.

 

 

 

CAR AND FERRY:Traveling by Ferry:


If you are travelling to Finland by Ferry, you can arrive in either Helsinki or Turku, with for example TallinkSilja (www.tallinksilja.fi) or Finnlines (www.finnlines.com), VikingLine (www.vikingline.fi).

 

From both Helsinki and Turku you can either rent a car or take the train to Vaasa.

 


Genral information

The bus from the center of Vasa will leave at 3:15pm on 9th of July outside of the Hotel Radisson Blu. After the ceremony the bus will continue to the reception at the Sandviks villa.


The way from the church to the Sandviksvilla:


Show Korsholms kyrka - Sandviksvillan on Google Maps

Accomodation possibilities

On this page we have collected information about some the hotels in the center of Vaasa. We recommend Hotel Astor, because they have offered our wedding guests a special price, if you mention "bröllopsgäst" when you book your stay! Below you will find information about the hotels, some price information and links to the hotels' web pages as well as tripadvisor-pages, where you can find more information.

 


 

Hotel Astor

We recommend Hotel Astor for all of our wedding guests. The hotel has 42 high quality rooms, (most rooms with Sauna!). Located in the center of Vaasa, only ½ minute walking distance from the train station, and a few minutes away from the town square. The hotel is ranked number 1 in Vasa on Tripadvisor.

 

 

The special price that the hotel offers for our wedding guests is available when mentioning the code "bröllopsgäst" when booking!

 

Double room from 45 euros/person

Single room 80 euros/night.

 
Radisson Blu


Another very central hotel is Radisson Blu. It is located about 2 minutes walking distance from the town square, and 2 minutes from the train station. The price for one double room for a night is at around 100 euros. The hotel is ranked number 2 of all hotels in Vaasa on Tripadvisor.

 


 

 


 


Sokos Hotel Vaakuna

 

Sokos Hotel Vakuuna is located at the town square. The price of a double room is from 80 euros per night. The hotel is ranked 4th in Vasa on Tripadvisor.

 

 

 


 

 

Hotel Kantarellis

 

Hotel Kantarellis is located close to the train station, and with only a few minutes walking distance from the town square. The hotel is new, it opened in the end of 20009. The rate for a double room is starting at 120 euros per night. It is ranked number 1 of Hotels in Vasa in the Bed & Breakfast category on Tripadvisor.

 

 

 


 

Omenahotelli

 

Omenahotelli is probably the cheapest hotel in the center of Vaasa. The rate for a hotel room for 1-4 persons is about 50 euros per night. No breakfast included. At the omenahotelli there are is no reception, you check in to the hotel with a code that you receive when booking. The omenahotell is also very close to the train station, and with only a couple of minutes walking distance to the town square. Omenahotelli on Tripadvisor.

 

 

 


 

 

There are also a couple of hostels and summer hotels outside of the city center. If you want more information about them, please contact us!

 


Hochzeitsfeier

Coming soon!

Hochzeitsgesellschaft

Die Hochzeitsgesellschaft umfasst Saras vier Brautjungfern und Philipps zwei Bestmen. Toastmaster (eine Art Moderator) während der Feier sind Joakim, die Brautjungfer Maritza und Bestman Florian. Falls ihr irgendwelche Fragen habt könnt ihr euch jederzeit an sie wenden.

Hier findet ihr ein paar Informationen über die Hochzeitsgesellschaft und wie wir sie kennengelernt haben.
Saras Brautjungfern:Jessica

Sara und Jessica sind seit Ewigkeiten befreundet. Sie haben sich zum ersten Mal während eines Treffens im Motorbootclub in Molpe getroffen und sind seit dem eng befreundet.


Anna

Anna und Sara haben sich im Gymnasium kennen gelernt. Das ist fast 10 Jahre her und sie sind seit dem befreundet.


Maritza - "Mizza"

Maritza und Sara kennen sich seit sie etwa 3 Jahre alt sind. Somit sind sie seit gut 20 Jahren befreundet.

Sofia

Sofia und Sara waren bereits in der Grundschule in einer Klasse aber haben sich erst wirklich während des Studiums an der Hanken Business School gefunden.
Philipps bestmen:


Jan

Jan und ich haben uns über unsere Eltern kennengelernt. Das Ganze war vor über 20 Jahren und seit dieser Zeit sind wir beste Freunde. Die Freundschaft hat auch Bundeswehr und Studium in unterschiedlichen Städten ohne Probleme überstanden und auch heute reden wir noch mehrmals pro Woche.

Florian

Florian habe ich im Billard Center in Münster kennengelernt während ich mein Abitur gemacht habe. Florian hat zu dieser Zeit im „Jovel“ gearbeitet und seine Pausen im Center verbracht. Einige lange und interessante Gespräche später waren auch wir beste Freunde. Auch wenn wir uns in den letzten 5 Jahren nicht wirklich oft gesehen haben ist die Freundschaft nicht schwächer geworden.

 


Toastmasters:
Joakim

Joakim und Sara haben sich bei ihrer Konfirmation kennengelernt und sind seit dem befreundet. Sara und Joakim haben bereits in 4 verschiedenen Firmen zusammengearbeitet.Anmeldung

Bitte meldet Euch bis zum 9. Mai an, damit wir besser planen können.

Anmeldung bei Gisela und Holli unter 02505-2357


Musik

Für unsere Hochzeitsfeier haben wir die Online Band engagiert. Da sie aber sicherlich auch Pausen benötigen, möchten wir Euch daher bitten uns mitzuteilen welche Songs Ihr gerne hören würdet.

 

Dieser Link führt euch zu einer Spotify Playlist in der Ihr eure Wünsche eintragen könnt. Bitte denkt daran nur ein paar Lieder einzutragen, so dass auch andere Gäste die Möglichkeit haben sich Songs zu wünschen.


Verlobung

Wir haben uns am 1. Januar 2010 in Antwerpen verlobt. Sara hat in ihrem Blog im Januar 2010 einen Blogpost geschrieben. Hier findet ihr die Übersetzung.


Sylvesterreise 2009/2010


30.12.2009

 

Um 12 Uhr mittags am Mittwoch  haben wir unsere Reise nach Antwerpen begonnen. Die Fahrt von Münster über Holland hat etwa 3 Stunden gedauert.
Gepäck + Fahrt
110 km Antwerpen.Hotelzimmer + WillkommensgeschenkWir haben die Zeit im Hotel Ramada Plaza welches etwas außerhalb der Innenstadt liegt verbracht. Das Hotel war wirklich schön aber groß. Als Willkommensgeschenk haben wir eine Schokoladen Champagnerflasche bekommen.

 

Wir haben die Flasche mit nach Finnland gebracht und geplant sie irgendwann zu probieren. Leider wurde aus diesem Plan nichts, weil Roope (der Hund von Saras Vater) und zuvor gekommen ist. Er ist das komplette Regal hochgeklettert um diese leckere Beute zu erhalten. Zum Glück hat er durch die Schokolade keine gesundheitlichen Probleme bekommen.

Die Lobby


Weihnachtsbaum in der Lobby


Wir walten die Stadt noch am gleichen Tag erforschen und haben nur schnell das Gepäck aufs Zimmer gebracht und sind mit dem Taxi in die Stadt gefahren.
Grote Markt

Der erste Abend war leider sehr verregnet. Das Bild ist vom Grote Markt. Dem Hauptplatz im Zentrum Antwerpens.

 

Die Restaurants um diesen Platz waren voller Menschen. Glücklicherweise haben wir einen Platz im Restaurant Ultimatum gefunden. Es war ein sehr angenehmer Abend mit einem 3 Gänge Menü.
Cathedral of Our Lady

Die Kathedrale ist riesig. Sara hat irgendwo gelesen, dass es die größte ihrer Art ist.Vor dem Schlafen noch ein paar Nüsse und Getränke
31.12.09

Das Frühstück war leider eine Enttäuschung. Aufgrund unser Paketreise mussten wir in einem separaten Frühstücksraum essen. Hier war das Frühstück leider wesentlich schlechter als im Hauptrestaurant.Das Hotel

Wir haben die Straßenbahn in die Stadt genommen.Die StraßenbahnDer Hauptbahnhof von Antwerpen war beeindruckend. Er war verdammt groß und interessant gebaut.  Auf dem nachfolgenden Bild sieht es vielleicht nicht so beeindruckend aus aber die Züge kamen auf 5 verschiedenen Ebenen an. Auch die Architektur war beeindruckend.Hauptbahnhof AntwerpenWir haben den Tag mit Shopping und Besichtigungen verbracht. Antwerpen wird auch die Diamanten Stadt genannt und es gab wirklich überall Juweliere. Insbesondere im jüdischen Viertel.Juweliere und Diamantenläden
DiamondLand + Diamanten

Wir hatten freien Eintritt zu DiamondLand. Dies war allerdings nicht sonderlich beeindruckend. Wir würden den Besuch nicht weiter empfehlen.DiamondLand


DiamondLandKäse und Stiefel
Kaas!
In der Kathedrale

 

In der Kathedrale gab es eine Ausstellung mit Bilder von Rubens

 

Nach einem langen Spaziergang durch die Stadt sind wir ins Hotel zurückgefahrne um uns auf das Sylvesterdinner vorzubereiten.
Das Nachtischbuffet war mit Abstand der beste Teil des Dinners. Sara und ich waren von dem Rest nicht so begeistert obwohl es hochklassig war. Aber Sushi, Paté und Austern sind nicht so unser Geschmack.

 

Kurz vor 12 sind Sara und ich dann mit dem Taxi in die Innenstadt gefahren. Wir wollten uns das große Feuerwerk anschauen.Eine kleine Burg am Fluss und Feuerwerk01.01.2010

Wir haben uns das Feuerwerk angeschaut … und ..

 

Um 00:01

Um 00:01 haben wir uns unter dem Feuerwerk an der Shelde in Antwerpen verlobt. Ein wunderschöner und romantischer Augenblick, den man sich nicht schöner vorstellen könnte.Unsere RingeSara wusste, dass wir uns verloben werden, weil sie den Ring selber ausgesucht hatte und anwesend war als die Ringe ihre Gravur erhalten haben. Aber das genau wo und wann war eine Überraschung.
Champagner am Strand


Am nächsten Morgen sind wir nach Knokke gefahren. Es war recht kalt aber die Stadt war trotzdem sehr schön. Am Strand haben wir mit Champagner auf unsere Verlobung angestoßen.Der Strand in Knokke


Knokke

Weil es so kalt war, haben wir uns entschieden nach Brügge weiter zufahren. Brügge ist eine wunderschöne Stadt und immer eine Reise wert.
Brügge


Philipp und Frieten
 

Brügge wird auch kleines Venedig genannt. Sehr gemütlich.02.01.2010

 

Am nächsten Morgen haben wir unsere Stadtbesichtigung in Antwerpen weitergeführt. Wir haben einen Hop-on-Hop-off Bus genommen. Wir sind zwar nirgendwo ausgestiegen aber es war trotzdem eine sehr interessante Tour.Im Bus + Royal Museum of Fine Arts
Fins Huis

Uns hat die Stadt Antwerpen wirklich gut gefallen. Nicht zu groß, aber auch nicht zu klein. Wir wären gerne noch etwas länger geblieben um die Stadt genauer zu erforschen.Das linke Flussufer in Antwerpen bei Nacht

 

Wir werden diese Reise nie vergessen und hoffen, dass wir irgendwann noch einmal nach Antwerpen kommen.

Wunschliste

Wenn ihr uns ein Hochzeitsgeschenk machen möchtet, bitten wir euch um einen Zuschuss für unsere Hochzeitsreise und gegebenenfalls unseres neues Eigenheim.

 

Wir werden zunächst nur eine kleine Hochzeitsreise im Anschluss an die Hochzeit machen und hoffen im Winter oder Frühling eine größere Hochzeitsreise planen zu können.


Kontakt

Falls ihr irgendwelche Fragen über die Hochzeit habt, schreibt uns einfach. Ihr könnt natürlich auch einen Kommentar auf dieser Webseite hinterlassen.

 


Sara sara_nyman_@hotmail.com
Philipp philipp.holtkamp@jyu.fi

 

Ansprechpartner für das Programm der Hochzeitsfeier ist Saras Brautjungfrau Maritza. Ihr könnt sie unter 050-3071371 oder per mail erreichen.


Messe

Die Messe findet um 16 Uhr Ortszeit in der Kirche Korsholms statt.

Wir haben einen Bustransfer von der Stadt zur Kirche um 15:15 organisiert. Der Bus wird die Gäste außerdem nach der Messe zur Feier bringen. Bitte teilt uns bei der Anmeldung mit ob ihr den Bus nehmen werdet.

Korsholms Kirche ist die Hauptkirche der Gemeinde Korsholm und liegt in Alt-Vaasa (Gamla Vasa). Das Gebäude wurde ursprünglich 1775 als Gerichtsgebäude gebaut und wurde im Jahr 1863 zu einer Kirche umfunktioniert, weil die Sankta Maria Kirche aus dem 12 Jahrhundert abgebrannt ist.


Über Uns

 

Am 2. Juli 2011 werden wir unser 5 jähriges Jubiläum feiern. Unsere ursprüngliche Idee war es genau an diesem Tag zu heiraten, aber dies war leider nicht möglich.

 

Die Geschichte wie wir uns kennengelernt haben ist erschreckend lang, aber hier die Kurzversion. Wir haben uns über das Internet kennengelernt und  ich hab kurzfristig und spontan Sara im Juli 2006 in Finnland besucht. Man könnte es fast Liebe auf den ersten Blick (oder Klick) nennen. Sara behauptet noch immer, dass sie schon bevor dem Ersten Treffen verliebt gewesen wäre.

 

Wir wissen das genaue Datum wann wir zuerst via Skype miteinander gesprochen haben nicht genau. Aber es muss irgendwann im Frühling 2006 gewesen sein. Jedenfalls gab es danach keinen Tag an dem wir nicht gesprochen hätten. Um ehrlich zu sein ich denke wir haben auch nie wieder so viel miteinander gesprochen wie zu dieser Zeit. Jedenfalls zeigt es, dass wir gut miteinander sprechen können.

 

Den Winter 2006/2007 haben wir damit verbracht zwischen Deutschland und Finnland hin und her zu fliegen. Während des Winters hat Sara entschieden in Deutschland zu studieren und ist nach dem Abitur zu uns gezogen. Nach 2 Monaten ist sie dann zurück nach Finnland gegangen um dort zu arbeiten. Während dieser Zeit hat sie die Bestätigung erhalten, dass sie an der Uni Münster angenommen wurde und sich entschieden im Herbst nach Deutschland zu ziehen.

 

Wir haben ein Jahr zusammen in Münster gelebt und uns dann gemeinsam entschieden nach Finnland zu ziehen, nachdem mein Studium beendet war. Sara hat angefangen an der Universität in Vasa zu studieren und ich habe glücklicherweise einen Job in Jyväskylä gefunden.

 

Sylvester 2009/2010 haben wir uns dann in Antwerpen verlobt. Über diese Reise könnt ihr hier mehr lesen. Nach der Verlobung haben wir uns überlegt wann wir heiraten wollen. Wir waren nicht sicher ob 2011 oder 2012 besser wäre. Wegen unserem 5 jährigen Jubiläum haben wir uns schlussendlich für 2011 entschieden!

 

Und deswegen sind wir jetzt alle hier und schreiben / lesen diese Seite. Wir werden diesen Sommer heiraten.

 

Eine kleine weitere Neuigkeit: Wir haben uns ein kleines Reihenhaus in der Nähe von Vasa gekauft in das wir im August einziehen werden. Verheiratet!

Gift registry


If You wish to give us a wedding gift, we kindly ask for a contribution for our honey moon.

We hope to go on our honey moon somwhen in the winter. Our dream is to go to USA and the further on to Hawaii.

Ceremony

The ceremony starts at 4 pm Korsholms Kyrka (Church of Korsholm).


There will be a bus going from the center of Vasa at 15:15 to the Church, the bus will continue after the ceremony to the reception. Please tell us at your RSVP if you wish to use the bus connection!


The Church of Korsholm
The Korsholms Kyrka is the main church of the Korsholm pastorate is in historic Gamla Vasa. The building was originally built in 1775 as a courthouse but was rebuilt to function as a church in 1863, when the Sankta Maria church from the 12th century burned down. The Church has about 900 seats.


RSVP

Please RSVP before the 9th of June 2011!

Kerstin / 050-3093085
Gisela / 02505-2357

About usOn 2:nd of July 2011 we will be celebrating 5 years together. Our initial thought was to get married on our 5 year anniversary, but these plans didn't exactly go as we had planned.

The story of how we met is actually quite long, but the short version of it is, that we got to know each other on the Internet, and Philipp came to visit Sara in Finland in july 2006. We fell in love immediately. Although at least Sara admits that she had already fallen for Philipp long before they met face to face.

We don't have an exact date on when we talked to each other on Skype for the first time, but it was some when spring 2006. Since that day, there hasn't been a day when we haven't talked to each other through Skype, phone or face to face. If there's something that we are good at, it's talking, because that's how we got to know each other.

The winter 2006-2007 was spent flying back and forth between Germany and Finland. Sara was on her last year of upper secondary school and visited Philipp in Germany on ever vacation she had. Philipp did the same but reversed. During the winter Sara decided that she wanted to start studying in Germany instead of in Finland. Immediately after the school year was over Sara moved in at the Holtkamp family for 2 months. The summer she spent in Finland working. During that summer Sara found out she could start studying in Germany and decided to move there in the fall.

On year we lived together in Germany, before we decided we wanted to move to Finland instead. In the fall of 2008 we both moved. Sara a bit earlier because she started working and Philipp a bit later because he had to finish his university studies. Sara started to study and Philipp got a job in Jyväskylä, where he still work. He commutes every weekend to Vasa.

At New year's Eve 2009-2010 we got engaged in Antwerp, Belgium. You can read more about this trip here. After the engagement we started thinking about when we wanted to get married. We knew we wanted to get married, that's why we got engaged but we still didn't know exactly when. The alternatives were the summer of 2011 or the summer of 2012. Because our 5 year anniversary happened to be on Saturday in July 2011 we decided to get married this summer!

And that's where we are now! We will get married this summer!

Another little piece of news, is that we are about the buy a house/apartment together in August if all goes well.  But first we are getting married!

MusicOur band for the evening is Online Band. But they will most likely want to take a break at some point. therefore we would like YOU to come up with a few songs that you would like to hear during the evening.

Click on THIS link. It will take you to our Spotify-playlist, where you can add a few songs per person. We will play these songs at some point during the evening.

Contact

If you have any questions about our wedding, please contact us! You can also just leave a comment here on our webpage.


Sara sara_nyman_@hotmail.com
Philipp philipp.holtkamp@jyu.fi


Responsible for the program during the wedding reception is the bridesmaid Maritza.
You can call her on 050-3071371, or by e-mail.


We would like you to RSVP to Sara's mother Kerstin, or Philipp's mother Gisela, so that we have all of the RSVP's in one place.

Engagement

We got engaged in Antwerp, Belgium 1st January 2010. I wrote a blogpost about it in my own blogg in January 2010. I've copy/pasted the post into this blog, but I have also rewritten and added a few things.


Our new year's eve trip 2009-2010


30.12.2009


At 12 pm on that Wednesday we started driving towards Antwerp, Belgium. The trip from Münster took about 3 hours driving through Holland.


Luggage + driving


110 km Antwerp.


Hotel room + welcome gift

We stayed at the Hotel Ramada Plaza, that was located a bit outside of the city center of Antwerp. The hotel was really nice and huge. We also got a chocolate champagne bottle as a welcome gift from the hotel.

We brought the bottle home to Finland, and planned to eat it somewhen, but unfortunately the bottle was eaten by the dog Roope before we got to taste it, even if it was high up on a shelf. That dog can climb! (Luckily Roope didn't get any problems after eating it, since chocolate is dangerous for dogs!)The Lobby


Christmas tree in the Lobby.

We wanted to explore the town that same day, so we quickly brought up our luggage to the rooms and took a taxi to the center of Antwerp.


Grote Markt

The first evening was quite rainy. The picture about is from Grote Markt. A square in the center of Antwerp.

The restaurants around the square were all full of people, probably because of the rain. We luckily managed to get a table in the restaurant Ultimatum. It was a really pleasant evening with three course meal.Cathedral of Our Lady


The Cathedral was HUGE. I think I read somewhere that  it's the biggest of its kind. The Cathedral is also part of the UNESCO world heritage list.


Before going to bed, we had drinks and nuts at the hotel bar.


31.12.09

The breakfast the next morning was unfortunately a big disappointment. I usually love hotel breakfasts, but this was really not a good one. Because we had a special "package deal trip" we were not allowed to eat the hotel's normal breakfast, but had to eat in another (much worse) restaurant in the hotel basement. We tried to make an upgrade, but it was not possible!


The Hotel

We took the tram into the city center.


The tram.

The Central station in Antwerp was amazing. It was so huge and nice, that we didn't even know where to look. On this picture it might not look all that spectacular, but the trains were driving in 5 levels. And the architecture was really amazing. I've never seen a more beautiful central station.


Central station Antwerp


We spent the day shopping and sightseeing. Antwerp is known as "The Diamond City", and the town really was packed with diamond stores. The Jewish parts of the city had very many diamond stores, because many jews are professional diamond cutters.


Diamond stores.


DiamondLand + diamonds

In the package deal we got tickets to DiamondLand. A Diamond cuttery, and museum. I have to say that the visit to DiamondLand was not that spectacular at all. If we hadn't had free entrance I would have been very disappointed. Unfortunately I can't recommend a visit to this place.


DiamondLand


DiamondLandCheese + Boots


Kaas! (=Dutch for cheese)
In the Cathedral

The Cathedral had an exhibition with paintings by Rubens.

After walking around in the city for quite some time, we went back to the hotel to get ready for New Year's Eve dinner.Sara + stuff


Buffet

The desert buffet was clearly the best one. I wasn't very fond of the started buffet with sushi, paté and oysters. The main course buffet was actually quite bad. The food was not warm at all, it was cold and partly frozen.

Close to 12 am, me and Philipp took a taxi into the city center. We wanted to watch the fireworks at the river at midnight...


A little castle at the river + fireworks

01.01.2010

We watched the fireworks... and...

At 00:01
It's not easy to describe this moment with words. At 00:01 Philipp and I got engaged under the light of the fireworks at the river Shelde in Antwerp. It was wonderful and romantic, and I can't imagine it happening in any better way!


Our rings.

I was aware of that we would get engaged the 1.1.2010, because I had chosen the ring myself, and  I was there when we got the rings engraved. But I didn't know how and when it would happen. That was all up to my fiancé!Champagne + beach


The next morning we drove to Knokke, a little town at the coast of Belgium, 1 hour away from Antwerp. It was really cold and windy that day, but the town was still really beautiful.

At the beach we toasted in Champagne for our engagement. It was still our engagement day!


The Beach in Knokke


Knokke

Because it was so cold in Knokke, we decided to drive to another city Brügge (Bruges in English). And Brügge was one of the most beautiful cities I've ever seen. The center of Brügge is part of the UNESCO world heritage list.


Brügge


Philipp and frieten


Candy-/chocolate store in Brügge

Brügge is called little Venice because of its canals. It was very cozy!


A canal


Me and Philipp in Brügge02.01.2010

The next morning we took a Sightseeing tour in Antwerp with a hop-on-hop-off bus. We didn't get off anywhere, but it was a really nice and interesting tour through the town.


In the bus + Royal Museum of Fine Arts


Fins Huis

I really liked the city of Antwerp. Not too big, not too small. I would have wanted to stay a couple of more days. Then I would have spent a little more time walking around in the town exploring also the smaller streets.
Somehow Antwerp remained me a lot about Geneva. I don't know why, but as soon as we approach the town, my first thought was Geneva.


The left bank in Antwerp at night

I will never forget this trip. I was very nice in many ways.
I think and hope that we will return to this town somewhen!
Wedding Party


Our Wedding Party includes Sara's four bridesmaids and Philipp's two bestmen. Toastmasters during the reception will be Joakim, the bridesmaid Maritza and the bestman Florian. If there is anything you want to ask during the wedding, please contact anyone of these lovely friends of ours. Below you can read a little bit about how they got to know the bride and the groom.


Sara's bridesmaids:Jessica

Sara and Jessica has been friends a very long time. They met the first time at a meeting of the motorboat club in Molpe, and have been friends ever since!Anna

Anna and Sara got to know eachother in high school. It's almoast 10 years since they met the first time, and they have been friends ever since.Maritza - "Mizza"

Maritza and Sara got to know eachother when they were around 3 years old. It's almoast 20 years ago now, and we have been friends ever since.


Maritza is also one of the toastmaster during the reception together with Joakim and Florian.
Sofia

Sofia and Sara were in the same class already in primary school, but really found eachother when Sara and Sofia both started studying at Hanken School of Economics.
Philipp's bestmen:


Jan


Jan and Philipp got to know eachoter over 20 years ago through their parents. Since then, they have been best friends. Even though Jan and Philipp have lived in different cities and now different countries their friendship is still strong and they talk to eachoter many times per week.

Florian

Philipp and Florian got to know eachother at the Billiard Center in Münster. Even if they've only met once in the past five years, because Florian moved to Swizerland and Philipp to Finland, they are still good friends.

Florian is one of the toastmasters during the reception together with Mariza and Joakim.
Toastmaster:
Joakim

Joakim and Sara got to know eachother at confirmation and have been friends ever since. One interesting fact is that Joakim and Sara has been working together in 4 different "companies".


Joakim is one of the toastmasters during the reception tohether with Maritza and Florian.

MusikFör musik på bröllopsfesten står Online Band. Men eftersom de höst antagligen vill hålla pauser emellanåt, vill vi väldigt gärna att alla skulle komma med låtförslag som ni vill höra under festen:

Klicka på DEN HÄR länken, som tar er till vår Spotify-playlist där ni gärna får sätta in några låtar per person! Vi kommer sedan att spela era låter någon gång under kvällen.
Om ossDen 2.7.2011 har vi varit tillsammans i 5 år. Vår tanke var att vi skulle gifta oss på vår 5:års-dag, men dessa planer lyckades inte riktigt.

Historien om hur vi träffades är egentligen mycket är lång, men den korta versionen är att vi lärde känna varandra på internet, och Philipp hälsade sedan på Sara i Finland i juli 2006 och vi föll för varandra direkt. Fastän åtminstone Sara har erkänt att hon föll för honom redan långt innan de träffades öga mot öga.

Vi har inget exakt datum på när vi skypade för första gången, men det var någongång under våren 2006. Efter den dagen har det inte gått en endast dag att vi inte skulle ha pratat med varandra via skype, telefon eller öga mot öga. Om det är något vi kan så är det att prata, eftersom det var så vi lärde känna varandra!

Vintern 2006-2007 var ett evigt pendlande mellan Tyskland och Finland. Sara gick sista året på gymnasiet och hälsade på i Tyskland under varje lov, Philipp gjorde detsamma fast omvänt. Under vintern bestämde sig Sara för att söka in till en skola i Tyskland istället för i Finland. Direkt efter att alla studentskrivningar var över tog hon sitt pick och pack och bodde hemma hos Holtkamps i två månader. Sommaren spenderade hon ändå hemma. Under sommaren 2007 fick Sara veta att hon hade fått studieplats i Tyskland och bestämde sig för att flytta dit till hösten.

Ett år bodde vi tillsammans i Tyskland, och sedan bestämde vi flytta till Finland istället. Hösten 2008 flyttade vi båda. Sara lite tidigare eftersom hon började jobba, och Philipp lite senare då hans studier var klara. Sara började studera och Philipp letade jobb hela vintern. På sommaren hittade Philipp jobb i Jyväskylä där han ännu arbetar och pendlar till Vasa varje veckoslut.

På nyåret 2009-2010 förlovade vi oss i Antwerpen, Belgien. Mera om den resan kan ni läsa här. Efter förlovningen började vi fundera på när vi egentligen ville gifta oss, för det var helt klart att det var det vi ville. Det var ju därför vi förlovade oss. Alternativen var sommaren 2011 och sommaren 2012. Och efterom just vår 5:årsdag råkade vara en lördag i juli år 2011 bestämde vi oss för den här sommaren!

Det är på den vägen vi är, och i sommar kommer vi alltså att gifta oss!

En ytterligare liten nyhet är också att vi håller på att köpa radhuslägenhet tillsammans. I augusti kommer vi alltså att bli korsholmare igen, närmare bestämt Karperöbor, men först blir det bröllop!


Bröllopsfesten

Efter vigseln i Korsholms Kyrka, förflyttar vi oss till Sandviksvillan, där bröllopsfesten hålls. Vi kommer att bjuda på mat och dryck, även lite underhållning, och senare på kvällen bjuder vi på live-musik och dans.

Om ni vill förgylla vår dag med tal eller annat pograminslag under bröllopsfesten, vänligen meddela tärnan Maritza: tel. 046-5606283 eller via e-post.

Kontakt

Om ni har några som helst frågor om bröllopet kan ni gärna kontakta oss! Det går lika bra att lämna en kommentar här på hemsidan.


Sara sara_nyman_@hotmail.com
Philipp philipp.holtkamp@jyu.fi


För programmet under bröllopsfesten ansvarar tärnan Maritza.
Henne kan ni nå på 050-3071371, eller via e-post.Vi vill helst att ni anmäler OSA till Saras mamma Kerstin, så att alla anmälingar finns på samma ställe!

OSA


OSA senast den 9:e juni.
Kerstin, tel. 050-3783808

Vänligen meddela eventuella specialdieter vid OSA.

Kom även ihåg att meddela om ni vill åka med bussen från Vasa centrum till Kyrkan och vidare till Sandviksvillan efter vigseln. Bussen är gratis för våra gäster!

Önskelista


Önskar ni ge oss en bröllopsgåva, så tar vi tacksamt emot bidrag till vår bröllopsresa.

Vi hoppas kunna resa iväg på en längre resa någon gång under vintern, drömresmålet är en resa via USA och över till Hawaii.

Bröllopsfölje


Vårt bröllopsfölje består av Saras fyra tärnor och Philipp två bestmän. Som toastmasters kommer Joakim, tärnan Maritza och bestmannen Florian att fungera. Om det är något ni undrar över under festen är det bara att kontakta dem under festen. Nedan kan ni bekanta er med dem och läsa om hur de lärt känna bruden och brudgummen.


Saras tärnor:Jessica

Sara och Jessica har varit vänner sedan ... mycket, mycket  länge. De träffades första gången via motorsbåtsklubben i Molpe, och har varit vänner sedan dess!

Anna

Anna och Sara lärde känna varandra i högstadie då de hamnade på samma klass. Det är alltså nästan exakt 10 år sedan de träffades, och har varit vänner sedan dess.

Maritza - "Mizza"

Maritza och Sara lärde känna varandra redan hos dagmamman. Hur gamla var vi? 3? Det börjar alltså bli 20 år sedan vi träffades. Vi har hållit ihop alla dessa år.


Maritza fungerar även som toastmaster under festen tillsammans med Joakim och Florian.

Sofia

Sofia och Sara gick egentligen på samma klass redan i lågstadiet, men hittade varandra på riktigt när också Sara började studera på Hanken.Philipps bestmän:


JanJan och Philipp lärde känna varandra genom Philipps föräldrar och har varit bästa vänner sedan dess. Det är över 20 år sedan. Fastän de bott på skilda håll flera gånger är vänskapen mellan dem fortrande stark, och det pratas vid flera gånger i veckan trots att de bor i skilda länder.


Florian

Philipp och Florian lärde känna varandra i och med att det båda spelade biljard i Münster. Fastän de bara har träffats en gång de senaste fem åren, eftersom Florian flytat till Schweiz och Philipp till Finland är de fortfarande mycket goda vänner.Florian fungerar även som toastmaster under festen tillsammans med Maritza och Joakim.
Toastmasters:
Joakim

Joakim och Sara lärde känna varandra på skriftskolan och har varit vänner sedan dess. Lite intressant är också att Sara och Joakim har jobbat tillsammans på fyra olika arbetsplatser.


Joakim fungerar som toastmaster tillsammans med Martiza och Florian.

Ett tecken

(ursprungligen publicerat på engelska, 3.7.2011, länk)

Förra vecksloutet körde vi förbi den tilltänkta festplatsen tillsammans med Philipps föräldrar. Vid vägkanten invid festplatsen fick vi syn på denna lustiga skylt. Vilket samanträffande! Bara ett litet stavfel ;)Det måste vara ett tecken!Förlovningen

Vi förlovade oss den 1.1.2010 i Antwerpen, Belgien. Jag skrev ett reseinlägg om vår resa till Antwerpen i min egen blogg i januari 2010. Jag har kopierat inlägget hit och även skrivit om och lagt till några saker.


Vår nyårsresa 2009-2010


30.12.2009


Ungefär klockan 12 på onsdagsmorgonen på satte vi oss i bilen påväg mot Antwerpen, Belgien. Resan från Münster tog under 3 timmar, och vi körde via Holland.


Packning + Bilresan


110 km Antwerpen. Jag tror att vi är i Holland på denna bild.


Hotellrummet + välkomstpresent

Vi bodde på Hotel Ramada Plaza Anwerp, som låg en bit utanför centrum. Hotellet var riktigt fint och ståtligt. Vi fick en fin välkomstpresent i form av en champagneflaska helt i choklad.

Vi tog hem flaskan till Finland och hade nog tänkt äta den någongång, men tyvärr fick Roope tag på den och åt upp i den i höstas. Fastän det var uppe på en bokhylla. Den hunden kan klättra! (Lyckligtvis fick Roope inga problem efter att ha ätit chokladen, choklad kan nämligen vara livsfarligt för hundar.)

Chokladtillverkaren heter Leonidas, och är mycket välkänd för att göra bra choklad. Kanske lite som Fazer i Finland?


Receptionen


Julgran i lobbyn

Vi ville såklart genast ut på stan efter att vi anlänt. Vi packade snabbt upp och begav oss ut.
Vårt hotell var som sagt beläget i utkanten av staden så det blev rätt många taxiturer fram och tillbaka. Eftersom vi var 6 personer blev det faktiskt inte mycket dyrare med taxi än med spårvagn.


Grote Markt

Första kvällen var mycket regning. Bilden ovan är från Grote Markt. Ett torg i centrum av Antwerpen. Runtom detta torg finns massvis med små mysiga barer och restauranger. Mitt på torget hade det också byggts upp en skridskobana.

Restaurangerna runt torget var alla proppfulla, troligtvis pågrund av det dålig vädret. Vi hade i alla fall turen att hitta en riktigt bra restaurang, Ultimatum. Det blev en riktigt trevlig kväll med trerätters middag på en fullsatt resturang med skön stämning.


Cathedral of Our Lady


Katerdralen i Antwerpen var verkligen ENORM. Jag tror att jag läste någonstans att den är en av de största av sitt slag. Katerdralen är även med på UNESCO's världsarvslista.


Kvällen avslutades i hotellbaren med en Caipi och salta nötter.


31.12.09

Dagen började tidigt för att hinna med mycket under dagen.

Tyvärr var hotellfrukosten en mycket stor besvikelse. Jag brukar älska hotellfrukost, men denna var inget att hänga i granen. Eftersom vi hade en "paketresa" hade vi inte hotellets normala frukost, utan en särskild mindre (och sämre) buffé i en annan restaurang. Vi försökte till och med fråga efter upgrade av frukost mot extra betalning, men det gick inte att ändra eftersom de redan hade räknat med oss.


Hotellet utifrån. Vårt fönster låg mot andra hållet.

I paketresan ingick det spårvagnsbiljett för en hel dag, och vi valde att utnyttja biljetten denna dag. Det gick riktigt smidigt att åka in med spårvagnen till centrum. Det känndes faktiskt lite som en metro eftersom den också gick mycket under jord.


Spårvagn

Centralstation i Antwerpen var helt otrolig. Den var så stor och fin att vi inte riktigt visste vart vi skulle titta. På bilden nedan ser det kanske inte så spektakulärt ut, men tågen gick i 5 olika våningar och själva arkitekturen var otroligt vacker. Jag har aldrig någonsin sett en vackrare centralstation.


Cenralstation Antwerpen


Dagen var vigd till shopping och sightseeing. Antwerpen är bekant som "The Diamond City", och det låg verkligen diamantbutik på diamantbutik. Speciellt de judiska kvarteren var fyllda med diamantbutiker eftersom många judar i staden sysselsätter sig som diamantslipare.


Diamantbutik på diamantbutik.


DiamondLand + diamanter

I paketresan ingick också ett besök på DiamondLand, ett diamantsliperi/-museum. Jag måste tyvärr erkänna att besöket på diamondland inte var särskilt spektakulärt. Hade vi inte fått gratis inträde hade jag nog blivit lite arg. På diamondland fick man se hur diamanter slipas och sedan görs till smycken. Denna dag var det tyvärr bara en person som jobbade där (pga nyårsafton?) så man fick inte se så mycket alls egentligen. Det fanns också en liten smyckesutställning och massor med infotavlor. Vi fick också en kort guidad tur om hur diamantslipning går till. Men som sagt, inte alltför spektakulärt, tyvärr. Jag rekommenderar nog inte detta, om ni har vägarna förbi Antwerpen.


Infotavlor på DiamondLand


Verkstäderna och den enda arbetande personenEn av Antwerpens otaliga ostaffärer + stövlar på rad

Belgien är ju lite av ett ostland. Och det märketes nog. När vi fikade kunde man t.ex. beställa bara ost. Jag som älskar ost beställde förstås en portion, och det smakade utsökt!


Kaas! (=ost på holländska)


Tre små gummor + torget

På samma lilla krog som jag beställde min ost, satt det vid grannbordet tre söta små damer, alla med vitt, kort, krulligt hår. Det såg så lustigt ut att jag ville ta en bild. Jag ville ju inte ta upp kameran direkt så jag låstades ta foto på allt möjligt på den lilla pubben först och förstås "råkade" de då komma med på bild. Den mittersta tanten sitter dessutom och röker. Rökförbud på belgiska krogar infördes först 1.1.10.


Inne i Katerdralen

Jag och Philipp tittade in i Katedralen på tumanhand. Inne i katedralen fanns en utställning med tavlor, varav många av dem var målade av Rubens. Också många av katedralens "egna" tavlor var målade av just Rubens.

Efter att ha strosat omkring på stan och diverse sevärdheter hela dagen, begav vi oss tillbaka till hotellet för att fixa oss inför kvällens festligheter. I resan ingick nyårsbuffet.


Kvällens outfit + diverse nyårs-attiraljer


Nyårsbuffet

Buffeten bestod av förrrättsbord, huvudrättsbord, efterrättsbord.

Efterrättsbordet var överlägset bäst, förrättsbordet var riktigt bra om man gillar sushi, ostron och paté. Huvudrättsbordet var faktiskt riktigt dåligt. Maten hölls inte varm, det var ju varken trevligt eller gott att äta kall mat. Men som tur avslutades middagen med ett efterrättsbord med ca 10 olika sorters tårtor och kakor.

När klockan började närma sig 12 tog jag och Philipp en taxi in till stan. Vid floden som flyter igenom staden är det nämligen fyrverkerier vid midnatt...


Ett litet "slott" vid floden + fyrverkerier

01.01.2010

Vi tittade på fyrverkerierna... och...

Klockan 00:01
Det är svårt att beskriva studen med ord, klockan 00:01 förlovade oss jag och Philipp under fyrverkeriernas sken vid kanten av floden Shelde. Det var underbart och romantiskt och jag hade inte kunnat föreställa mig något bättre!


Våra ringar

Jag visste att vi skulle förlova oss den 1.1.2010, eftersom jag själv valde ring och lät den bli ingraverad, men resten var upp till min underbara fästman Philipp.Champagne + strand


Följande morgon åkte vi iväg till Knokke, en liten stad vid Belgiens kust. När vi besökte staden var det otroligt kallt och blåsigt, men staden verkade ändå riktigt fin. Ett flott ställe att spendera en het sommardag på. Knokke ligger ungefär 1 timmes bilväg från Antwerpen.

Vid stranden skålade vi i champagne till vår förlovning. Det var ju fortfarande vår förlovningsdag!


Stranden i Knokke


Strandpromenad i Knokke

Eftersom det var iskallt på den blåsiga strandpromenaden i Knokke, bestämde vi oss för att åka iväg till en annan liten mysig stad, Brügge (Brygge på svenska, Bruges på Engelska). Brügge var en av de allra vackraste och mysigaste städer jag någonsin varit i. Centrum i Brügge finns även med på UNESCO's världsarvslista.


Vid torget i Brügge

Holland och Belgien är kända för sina frieten, dvs pommes frites. (Men det är något helt annat än pommes man får på McDonalds, det går absolut inte att jämföra.) Vi var ju verkligen tvungna att äta lite frieten när vi en gång var i Belgien.Philipp och frieten


Godis-/chokladaffär i Brügge

Eftersom detta var röd dag hade endast chokladaffärerna i staden öppet. Det blev alltså diverse sötsaksinköp under dagen. Butiken på bilden ovan var ljuvlig! Det bästa var att man också fick provsmaka!

Brügge kallas för lilla Venedig pga dess kanaler runtom i staden. Mycket mysigt! Tyvärr var det ju vinter så vi kunde inte ta oss någon tur i kanalerna. Men jag kan tänka mig hur underbart det kunde vara på sommaren!


Kanal


Jag och Philipp i Brügge

Efter dagens långa utflykt återvände vi till Antwerpen. Kvällen avslutades på en italiensk restaurang med pizza och pasta.


02.01.2010

Vi steg upp rätt tidigt för att hinna med en sightseeingtour i Antwerpen. Vi åkte med en hop-on-hop-off buss, men steg inte av någonstans. Turen var riktigt intressant och lärorik.


I bussen + Royal Museum of Fine Arts

Av en händelse råkade jag på min sida av bussen se en finsk flagga relativt nära hamnen. Med kameran i högsta hugg tog jag förstås bilder på den finska flaggan på det blåa huset. Efter att ha zoomat in ser jag att det står Fins Huis på dörren. Efter att ha googlat detta fenomen insåg jag att det var en Finsk Sjömanskyrka. Kanske inte så konstigt med tanke på att Antwerpen besitter den nästastörsta hamnen i Europa efter Rotterdam.


Fins Huis

Staden Antwerpen var i mina mått precis lagom stor. Inte för stor men inte för liten heller. Jag hade gärna velat tillbringa några extra dagar där. Då hade jag bland annat gått på museer och bara strosat omkring på gatorna mera än vad vi hann med nu.
Ibland tyckte jag att staden påminde väldigt mycke om Geneve. Jag kan inte sätta fingret på vilka likheter det finns, men när vi körde in i staden tänkte jag genast på Geneve.


The left bank in Antwerp at night

Jag kommer aldrig att glömma denna resa. Den var underbar och lyckad på många sätt.
Jag tror och hoppas på att vi kommer att återvända till denna stad där vi förlovade oss i!
Välkommen!

(ursprungligen publicerat på engelska 2.7.2010, länk)

Idag - om precis ett år - blir förhoppningsvis vår bröllopsdag. Därför har vi valt att öppna denna blog just idag. Vi kommer båda att uppdatera bloggen. Men vi är inte riktigt säkra på hur mycket vi kommer att avslöja före bröllopet ;)

Den 2:a juli är en speciell dag för oss. Det är nämligen vår årsdag. I år (2010) firar vi vår årsdag i Helsingfors på en liten weekendresa.

Vi vill önska alla hjärtligt välkomna till vår blogg!

Nedräkningen har börjat...
Sara&Philipp.

RSS 2.0